epatieteilijat

Ruokaresepti: hauduta ja mene nukkumaan - aamulla on valmista !!!

Ratkaisu on haudutuspata ja oikeat ruuanvalmistusaineet.

Olen toissapäivänä valmistanut maukkaat hernekeitot nukkuessani - tässä ohje kotikokeille.

---

500 gramman kuivahernepussissa on hernekeiton valmistusohje, josta voi alla olevan ketterästi kukin kotikokki sopivaksi soveltaa oman maun mukaiseksi.

Syntisen hyvä hernekeitto alkaa 500 gramman hernepussista parilla eurolla!!!

Kuivaherneet maksavat pari euroa ja possunliha päälle. Silloin pari litraa voi kotikokki voi kokkailla hernekeittoa noin 7-8 eurolla mukaan lukien merkkiporsasliha ja sähkölasku.

Jos ihmisen pitäisi viljellä herneitä ja kerätä palot pellosta ja poksautella herneenpaloista herneet keittokattilaan, niin ihminen ei pääsisi kovin suurille tuntipalkoille. Toki ruokakaupassa on hernekeittopurkkeja tarjolla ja ne ovat varmaankin kutakuinkin hintansa arvoisia.

----

Kauan sitten sain käsiini aika erikoisen keittiövekottimen - eräänlaisen sähköisen haudutuspadan. Sähköpata on merkiltään Cordon Bleu Slow Cooker ja se on valmistettu joskus varmaan parikymmentä vuotta sitten. Siinä on keraaminen pata ja siihen kansi. Nuo voi tiskata tiskikoneessa. Pata laitetaan yöksi kuumennusalustaan, jossa on kolme asentoa – slow, auto ja high. Pata keitä siihen laitettuja ruoka-aineksia/nesteitä, vaan ainoastaan hauduttaa ne valmiiksi ruuaksi – helpoiten homma hoituu kokin nukkuessa yön yli.

Toivottavasti saman valmistajan laitetta löytyy markkinoilta vieläkin tai ainakin samalla periaatteella toimivaa keittiöihmettä.

Kun sain vekottimen käsiini, siinä tuli mukana tuohon härveliin sovitettu suomenkielinen keittokirja. Hukkasin sen jonnekin.

Sittemmin olen käyttänyt laitetta mm. karjalan paistin valmistukseen ja paisti hautuu yön yli maukkaaksi ja maistuvaksi.

----

Kotikutoinen hernekeitto valmistuu nukkuessani

Nyt keskellä parhaita hiihtohankia ajattelin valmistaa haudutuspadassani kahden litran hernekeittosatsin kaverien iloksi hiihtoladulle. Neljän hengen valmis keitto mahtuu hyvin neljän hengen ruokatermokseen. Sitten pitää olla mausteeksi sinappi ja suolapurkki, jos joku lisäsuolaa tarvitsee.

Paras juttu on se, että ei tarvitse kahta litraa hernekeittoa syödä peräkkäisinä päivinä yksikseen, vaan jakaa makunautinto kavereiden kanssa. Kevät ja kalastusajat sopivat tällaisen kimppanautinnon rakentamiseen parhaiten.

Menin siis nyt tänä vuonna ensimmäisen kerran ruokakauppaan kotikeittoisen hernekeiton tarpeita ostamaan.

Aloitin kuivahernepussista, 500 grammaa. Mietin itsekseni, että mitä muutahan viimeksi keittoon laitoin ja siten muistin että ohjeen tapainenhan on pussin kyljessä. Noudatin kutakuinkin ohjetta ja päädyin seuraavanlaiseen reseptiin, jonka mukaan panin tarpeet pataan:

2 litraa vettä (luulin, että vettä on liikaa, mutta aamulla haudutuksen jälkeen ei ollut, koska osa vedestä oli haihtunut)

1 sipuli (ostin aika ison ja pilkoin pikkupaloiksi)

400 gramman  viljaporsaan palapaisti (vähän näyttivät läskisiltä, mutta en viitsinyt alkaa keittiösaksilla leikellä läskejä pois vaan panin pataan)

Meiramia 1,5 ruokalusikallista

Suolaa 1,5 ruokalusikallista (oli varsin vähän, mutta en itse kaivannut lisäsuolaa)

Laitoin eilen illalla aineet pataan ja töpselin seinään kello 18:00. Kello 23:00 menin nukkumaan ja tiesin, että viimeistään vessahätä minut herättää ja vedän sitten töpselin irti seinästä. Heräsin ensimmäisen kerran noin kolmen aikaan yöllä ja laitoin haudutuslaitteen asentoon LOW. Sitten nukuin lauantaiaamun kahdeksaan ja nyppäsin pistokkeen seinästä. Nukuin pitkään ja nautin aamupalaksi ennen hiihtoreissua lautasellisen hernekeittoa – mitäs muutakaan!

Kaverit kysyivät minulta ladun taukopaikallla, että miksi noin vähän itse söit. Jouduin kertomaan, että olin jo ehtinyt syödä.

HERNEKEITTORESEPTIN PLUSSAT:

Edullinen:

-kuivahernepussi maksaa korkeintaan pari euroa

-possupalat ovat halpoja

-sipuli ei maksanut juuri mitään

-koko kahden litran satsi tuli käsittääkseni maksamaan noin 7-9 euroa, johon voi laskea mukaan myös sähkönkulutus ja ehkä 1,5 teelusikallisen meiramin hankinnankin – minulla oli vanhaa meiramia omasta takaa

Helppo valmistaa:

-edelliseen viitaten, ei kun vermeet pataan ja nukkumaan – aamulla on valmista

Miinukset:

-possupaketissa tulee mukana maittavat sattumat, mutta ennen pataan laittoa niistä kannattaa leikellä enimmät rasvat pois

-kaverit tykkäävät ja vaativat lisää

Pakko on tunnustaa:

-rasvainen hernekeitto maistui syntisen hyvältä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Mullaki on vanha hauutuspata jako aamula töihin lähtiessä laittaa sinne jotaki, mitä millonki, illallako tullee, on valmis, maukas, tuoksuva ruoka oottamassa. Uskokaa ihmiset, on helppoa ja hyvvää, mieki suosittelen.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Hienoa, että olet kokenut samoja elämyksiä. Menen varmaan aikanaan hautuumaallekin tuo kattila sylissä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Aiko hieno unelma, hyvvää matkaa kattilan kans ja muuten se hernekeitto on maailman parasta just nuin tehtynäko sie selitit!

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Sir,

Useimmiten meillä viedään kukkia,mutta jos sinne haluaa viedä...ai mut nythän mä hokasin...ennehän muualla pistettiin hautaa koko omaisuus...painaako paljon, tuleeko kantajille lisää taakkaa...ai mut ny mä hokasin uudestaan...sehän käy hyvin uurnasta ja mikäs sen paremmin gastronomille sopiskaan,kuin uunista uurnaan,jolloin tulisikin käytetyksi
sekä teidän,että minun kannattama tapa saada aikaan lopputuotos.Kuten jäljempänä huomaatte olen uunimiehiä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei, ei se nyt sovi ollenkaan haudata loistavaa pataa maan poveen, vaan se pitää jättää ohjeiden kera jollekin mukavalle ihmiselle joka tykkää maukkaasta pitkään hautuneesta padasta!!

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Tavataan sitten myöhemmin kokkien taivaassa! Siellä Michelinin tähdet toivottavasti tuikkivat meille !!!

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Uusi paavi tekee ruokansa itse. Oletan, että hänelle olisi käyttöä reseptilläsi. Voisi panna hautumaan ja mennä rukoilemaan. Olisi vielä syntisen hyvää!

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Arvostan kommenttiasi, mutta Italiaan pitäisi ehkä kehittää ilmakuivatusta kinkusta kehitelty versio. En tiedä, häviääkö ihra sianlihasta, kun sitä tarpeeksi kuvattelee. Se olisi kuitenkin varmaan hyvä, jos ihra haihtuisi ilmaan tai jotain. Ihra on näet ikävää, koska se tukkii verisuolet.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Sir,

Epätieteellisenä tiedemiehenä,voitte omin silmin ja jaloin käydä tekemässä testimatkan mihin tahansa ruokamyymälään toteamaan onko ilmakuivatusta läskit lätisseet veks.Säästän kuitenkin teiltä sen vaivan ja kerron siif te rötissööri pohjalta,ettei se ole ja jos olisi se ei olisi enää niin hyvää.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Minkäs värinen sauhu sitten nousee piipusta,kun papa keittää rokkaa....minä vaan kysyn...entä onko tollasessa tönössä,missä sekin asuu sitte riittävä ilmanvaihto..vai eikö paavit piere...minä vaan kysyn sitäkin?

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Kaikki pierevät - jopa ranskalaiset, tosin hienostuneemmin hissukseen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kirjoitin lähes samasta aiheesta: http://rkoski.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1...

Itse maksoin 500 g hernepussista 50 senttiä ja normaalihinta taisi olla 65 senttiä. Huomasin kyllä, että vieressä oli hernerouhetta ja pakkauksessa kehuttiin, että siitä valmistuu paljon lyhyemmällä keittoajalla, mutta hinta oli korkeampi ja silloin tarkoitus oli testata painekattilan ja hauduttamisen yhdistelmää.

Tuota aromipesää ei ole tullut vastaan kuin ostos-TV:ssä joskus kauan sitten. Painekattila pitäisi löytyä helpommin ja styroksista tehdyn matkatermon ostin vajaa 5 vuotta sitten. Molemmat yksinäänkin käyttökelpoisia ja joskus tarpeellisia.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Kyseessä ei ollut minulla mikään hevon styroxinen aromipesä, vaan aktiivilämmitetty oikea pata. Ei siis painekattilakaan, vaan sellainen ihan erilainen. En ostanut pataa mistään tarjoustelkkarista. Se taitaa olla ihan ulkomaasta tuotu - ehkä jopa Ranskasta.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Anteeksi väärinkäsitys. Ennen EU:ta Suomessa oli oma sähkölaitteiden tarkastus ja se oli aika tiukka ja ilmeisesti kalliskin, jos myyntiodotukset olivat pieniä. Kaikkein hurjin vehje oli tädin Australiasta lähettämä vedenkeitin. Siinä oli keraaminen kannu, jonka sisällä avojohtimet, avoin vastuslanka kierretty keraamisen laatan ympäri, muovinen kansi, joka ei auennut ennen kuin sähköjohdon otti irti. Tosi nopea vehje, mutta Suomeen sitä tuskin olisi saanut tuoda. Keraaminen kannu rikkoontuu helposti ja sitten on avoimet sähköjohtimet esillä.

Nykyään taas on liiankin paljon tarjontaa, Keskisen veljekset, honkkari, Kakkosen putiikit jne. haljoittavat omaa maahantuontia ja valmistuttamista, että ei tiedä mistä valita. Alibabassa nimikkeellä Slow Cookers löytyy 922 vempainta, mutta useimpia pitää tilata 1000 kpl kerralla. Halpaa kyllä on. Tavaran tuottajia kehuvat olevan 2 miljoonaa.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen Vastaus kommenttiin #9

Olet ehkä lukenut liikaa Korkeajännitys-lehtiä, mutta jos tätisi kerran onnistui lähettämään Australiasta vedenkeittimen, niin pyysitkö että pussieläintä heti perään lähettäisi. Et tietenkään.

Austraalialaiset ovat nuukia sen suhteen että mitä sinne saa viedä. Niillä on pussieläimet ja kaikki ja meillä ei paljon enempää - paitsi ei ole pussieläimiä.

Räjähtikö se tätisi keittovehje käsiin vai mitä tapahtui?

Jos minä saisin Australiasta vedenkeittimen, niin minä kyllä en kertoisi kenellekään. Tissuttelisin sillä teetä hissuksiin.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #11

Vastus siitä meni rikki. Se oli sellaista vieterin tapaista, joten ensimmäisen murtuman jälkeen murtuman sai korjattua lankaa venyttämällä, mutta ei se kovin pitkään auttanut, murtui uudelleen. En muista oliko siinä yksi varavastus mukana, mutta niitä ei kuitenkaan helposti lisää löytynyt. Taisi se kannukin murtua. Ainakin muutaman vuoden oli kuitenkin käytössä ja siihen oltiin varsin tyytyväisiä. Se oli siis yli 30 vuotta sitten ja silloin Suomessa en ollut toista vastaavaa nähnyt. Näitä nykyisiä on tainnut olla vasta reilu 10 vuotta.

Fiksu vempain se oli. Ei mitään lämpöä runsaasti varaavaa tai johtavaa materiaalia paitsi johtimet ja nekin kannun sisällä, joten kaikki lämmitysteho meni heti ja suoraan veden kuumentamiseen. Aikaa ei tullut otettua, mutta se oli hiton nopea. Vesi taisi kiehua alle parin minuutin kuluttua. On nämä nykyiset, joissa on kaksinkertainen tai muuten ulkopinnaltaan aika viileänä pysyvä muovikuori ja hyvin vähän metallia vastuksen suojana, myös hyviä, nopeita ja turvallisempia. Taisin kyllä ensimmäisen nykyisen kaltaisen vedenkeittimen nähdessäni ihmetellä, että nytkö nuokin ovat Suomessa sallittuja, mutta ehkä se oli jo sitä aikaa, kun sitä sähköturvalliskeskusta ei enää ollut tuontiluvan myöntävänä viranomaisena. Jos keittimessä ei ole vettä ja eikä suojakatkaisumenetelmää, sehän syttyy palamaan.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Jonkinverran olen ollu huomaavinani,ettei noi ostosteeveen värkit aina olekkaan kovin hyviä ja käteviä käytössä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Hernekeitto maistuu parhaimmalle pikku pakkasessa soppatykissä keitettynä.

Kotikeittäminenkin on mukavaa juuri sen lievän hankaluuden takia liotuksineen.

Hyvää tulee, kun on huolellinen, eikä anna haudutuksen aikana ottaa pohjaan kiinni, koska se vaara on hernekeiton keittämisessä.

Pitää muuten sanoa sekin, että ns. kaupan hernekeitot ovat valmisruokien parhaimmistoa laadultaan. Aina sitä haukutaan, mutta kyllä hernekeitto purkistakin on syötävää.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Olet oikeassa. Mielestäni paras valmissekoite on Jalostajan luomupurkkihernekeitto. Kun sitä syö, niin pitää kuvitella että herneitten mukana on keitetty myös madot - joita usein herneenpaloista löytyy. Paloista jos löydän matoja, niin en niitä syö - vaikka Luojan luomuja ovat nekin.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Sir,
Saatan edelleenkin siif te rötissöör pohjalta kertoa,ettei tuolla muualla maailmassa matojen ynnä muidenkaan ihmeötököitten syöminen ole kovinkaan kummallista.Syövät tuoreeltaan tai muuten wokattuna ynnä kokattuna.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Tölkkisoppaa kun tuunataan pikkusen niin syötävää se on sekin.Männnävuosina
asustelin ja elin länsinaapurissa jonkin tovin ja muistan ensimäisen hernekeitto eli rokkapäivän työmaaruokalassa.Pöydässä oli tietysti kaksi
putelia,joissa kummassakin valkoista kiteistä jauhetta.Umpiruotsalaiset työkaverit pistivät kovin ronskilla kädellä toisesta putelista ainetta lautaselle ja pistelivät poskeensa sopan sen kummemmin irvistelemättä.Kovin ihmettelin moista suolan käyttöä.kunnes selvisi,että se olikin sokeria.Vetivät sitä siihen soppalautaselle,niinkuin me pistämme puuron päälle.Noh pieni määrä ei olekkaan pahaksi,pistän sen jo siinä keittovaiheessa.Tölkkikeiton tuunauksessa se poistaa teollisten lisäaineitten makua ja täyteläistyttää sitä luomujuttuakin hieman.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen Vastaus kommenttiin #17

Tölkkisopasta saa tosiaan hyvän tuunaamalla :)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Sir,ynnä muut herrat ja rouva,

Sokerina pohjalla ajatuksena,kerron ettei tuollaisen sopan hauduttamiseen tarvita välttämättä extravempeleitä tai aromipesiäkään.Asialle riittää
oikein hyvin uuninkestävä astia tai muu kannellinen pakki ( pakki on tässä
yhteydessä teräsvuoka...ammattislangia nääs)Jos ei oo kannellista,kanneksi käy alumiinifolio.Soppaa keitetäis sen verran kattilassa,että härneet hieman hajoaa ja maustaminen tapahtuu siinä kattilassa,sitten vaan uuniin satakunta astetta ja vaikkapa yöksi potti muhimaan.Kaikenlainen matalalämpövalmistaminen on maun kannalta ruoalle hyväksi.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia
Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Painekattila on kätevä pitkää keittämistä vaativissa ja matkatermo tuli ostettua muuton yhteydessä pakastimen tavaroille eli ne ovat molemmat aika monikäyttöisiä vempaimia. Kuten omassa kirjoituksessani mainitsin, ne sattuivat jo olemaan, joten niiden yhdistäminen oli järkevää. Painekattilaa tuli käytettyä aikoinaan aika paljonkin. Keitin kieliä ja sydäntä ja tietysti hernekeittoakin. Matkatermo eli siis kylmälaukku oli ollut vuosia autotallin puolella käyttämättä ennen kuin haudutuksessa se taas sai käyttöä.

Haudutuskeitin on sitten jo enemmän erikoistunut ja ostokynnys varmaan usealla korkeammalla. Kannattaa tietysti käyttää, jos jo omistaa. Alibabassa painekeittimiä oli yli 5000 erilaista.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Painekattila on varmaan hyvä, mutta voikohan siinä keittää kananmunia?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski Vastaus kommenttiin #25

Totta kai. PAljon paremmin kuin mikrossa. Siinä voi myös höyrystää esimerkiksi makkaroita, jos on ritilä ja tilkka vettä pohjalla. Muuten se ei kylläkään ole pikaiselle ruualle yleensä se kätevin vaihtoehto.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen Vastaus kommenttiin #26

Ollaan samoilla linjoilla. Vaikka pikaruoka on näppärää, kannattaa ruuan valmistukseen keskittyä. Hyvin valmistettu ruoka on puoli ruokaa :)

Teppo Nygren

Siitäpä onkin aikaa, kun viimeksi on hernekeittoa ihan alkuaineista tehnyt, mutta täytynee joskus sitä parempaa hernekeittoa tekaista. Purkkirokkaan joutuu lisäämään kuitenkin meiramia, hienonnettua sipulia ja porkkanaa sekä hienonnettua venäläistä meetwurstia, jotta se edes joltakin maistuisi. Tai voihan siihen typpiatomeistakin tehtyyn hernekeittoon sitä venäläistä meetwurstia kokeilla sekaan. Porkkanamurskaa olen aina sotkenut hernekeittoon, kun on kiva kun siellä vihreistä atomeista koostuneiden molekyylien välissä on pieniä oranssisia täpliä.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Kun tekee hernarin alkuaineksista käsin, kuten vety ja typpi, niin kyllä maistuu - kunhan on sinappia saatavilla.