epatieteilijat

Neulansilmäkameran ZOOM -objektiivin rakentamisohje kaikille käsistään käteville

Suomen Epätieteellinen Seura kehitti ZOOM -objektiivin neulansilmäkameraan

Kaikille kameraharrastajille on tietenkin tuttu neulansilmäkamera, jonka voi valmistaa vaikkapa kenkälaatikosta. Nyt Suomen Epätieteellinen Seura on kehittänyt neulansilmäkameraan ZOOM –objektiivin. Sen voi rakentaa talous-/vessapaperin hylsystä. Hylsyn kuvauspäähän laitetaan neulan reikä ja siitä päästä kaikki valovuodot tukitaan liimoilla ja millä vaan. Objektiivin toinen pää törkätään kenkälaatikosa olevaan reikään. Ongelmana on kuitenkin zoomin ja kenkälaatikon sauma, jonka tulee olla ennennäkemättömän pyöreä ja tarkoin vessapaperi tms. hylsyyn sopiva.

Tarkempien tutkimusten mukaan jos reikä on sen sopivasti väljä, niin hylsyosan päälle voi liimata mustaa sileää samettia. Tuo sametti tekee objektiivin ja kameran rungon välisestä saumasta valotiiviin, eikä objektiivin ja rungon rakosista pääse valo paistamaan filmille.

Tästä ei sitten muuta, kuin että kun neulansilmäkameraa parantelemaan ja kuvailemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

WC-hylsyn ongelma on todellakin juuri se pyöreys. Paitsi tiivistyksen vaikeus, myös esteettinen vaikutelma kärsii pyöreistä kuvista. Suosittelenkin nelikulmaista zoomia, jonka saa kätevästi saksilla litran maitotölkistä. Lasten kameraan ehkä sopisi keveämpi kermapurkkizoom.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Hyvä kehitysidea! Jopa oiva!

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Askartelu on toki helpompaa, jos maitopurkista tekee ihminen zoomin. Siksi esitän epäilyn, että jos on pyöreä objektiivi niin kuvista ei tule pyöreitä. Kaikissa kameroissahan on pyöreät objektiivit.

Nyt äkkiä kehitelemään ideaa!

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Ai niin ... putkea ei tarvitse liikuttaa, jos liikuttaa kenkälaatikkoa. Viitaten sir Parkkisen aprikointiin.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

En halua suoraan tyrmätä vastaväitteitä, mutta kehitysvastarintaa edustavien olisi toki suotavaa perustella kantansa. Vasta sitten hedelmälliselle keskustelulle on edellytyksiä.

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Jos neulansilmäkamera killuisi avaruudessa ja leijuisi keskellä ei mitään ja olisi kamerassa niin pieni neulansilmä että valotusaika pitäisi olla miljardi vuotta, niin jopa saattaisi saada terävän kuvan. Jäisi Hubble-kamerakin varmaan toiseksi. Sitten olisi kyllä vähän ongelmia: kuka negatiivin kehittäisi ja suurennuskoneesen laittaisi ja viime kädessä kuvaa katsoisi?

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Jospa ryhtyisitte seurassa kehittämään digitaalista neulansilmäkameraa. Sen voisi lähettää lähimpään mustaan aukkoon kyttäämään sopivia kohteita. Muistaakseni mustia aukkoja saattaisi olla myös atomimittakaavan maaimoissa, sopivan pieniä neulansilmään. Mutta mitä sanoo vastaanväittäjä Risto?

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

Meillä on laboratorio ja siellä on koekaniini. Se odottaa korvat pystyssä kaikkia repliikkejä.

Kaniinilla ei ole hätää, kun se loikoilee tuossa sohvan nurkassa. Miettii varmaan jotain. Kysyn siltä pian, että mitä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset